‼DOĐITE NA PROSVJED U PETAK, 09. 02. !ZAGREB, 12.00, MARKOV TRG

Pozivamo članove i dajemo podršku reprezentativnim obrazovnim sindikatima Sindikatu Preporod i Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja u opravdanoj borbi za materijalna prava radnika, prvenstveno za korekciju uredbe o koeficijentima profesora i učitelja.

Dijelimo osjećaj nepravde i zgražanja nad tim da je, s obzirom na stručnu spremu, složenost posla i uvjete rada, koeficijent učitelja od 1,97 i dalje najniži u javnim službama!

Većinski sindikati uspjeli su izboriti sitno povećanje spornih koeficijenata s 1,90 na 1,97 čime bi plaće porasle 10 posto te dodatno povećanje od 5 posto kroz podizanje osnovice, a ukupno bi rast plaća iznosio nepunih 15 posto, točnije 14,23. To se odnosi na djelatnike s VSS, budući da plaće za učitelje s višom stručnom spremom rastu gotovo 22 posto. Slijedom toga, jasno je da je najveće nezadovoljstvo upravo među nastavnicima s visokom stručnom spremom.

Svi smo vidjeli popis koeficijenata za sve javne službe i primijetili da će učitelji imati niži koeficijent od npr. socijalnih radnika, a posebno su se svi sprdali oko toga kako Vladi manje vrijedimo i od stručnih savjetnika za trening i obuku konja u Državnoj ergeli.
Svjesni smo da su takva zanimanja deficitarna i izuzetno rijetka i time neusporediva s našom strukom, ali taj primjer je vrlo plastično i slikovito ilustrirao svo nepoštivanje i omalovažavanje naše struke. Neusporediva je i velika potreba za učiteljima jer zaposlenika u školstvu je preko 60 tisuća, naravno da je teže to ,,namiriti“, ali upravo u tome i leži naša snaga!
Kad bismo bili složni, digli se i rekli ne, mogli bismo pomaknuti planine. Složnost se, hajmo reći, pokazala 2019. g. kad je bio onaj veliki štrajk, ali šteta što se ta snažna lavina otpora opet iskoristila za kalkulacije i mrvice. Pogledajte samo suce i koliko povećanje plaća oni traže, pa mi smo s našim zahtjevima uvijek bili smiješni!

Prosvjetari su i inače poznati po tome da su prilično inertni, indiferentni pa i bojažljivi!
Zbog dugogodišnje velike frustriranosti svojim poslom s današnjom djecom s kojom je sve teže izaći na kraj, lošim uvjetima rada, sve većom bahatošću i maltretiranjem roditelja i učenika te podcjenjivačkim stavom svih oko nas, takvo raspoloženje je dobrim dijelom opravdano, ali ne može biti opravdanje za sve. Krasi nas većinom taj poslušnički mentalitet, što se bolje nego ikad pokazalo u doba koronaškog ludila kad je velika većina kolega šutke pala, pognula glavu i pristala na sve nebulozne mjere koje su morali nametnuti sebi, ali i našoj djeci.

To nećemo nikad zaboraviti, taj kukavičluk prema autoritetima i nezainteresiranost da se educiraju i iz drugih, neslužbenih izvora te slijepo vjerovanje nikad korumpiranijoj ,,znanosti“, te boljke od koje pati velika većina visoko obrazovanih ljudi.

Gledamo kako neki čelnici sindikatu mašu poznatom krilaticom ,,Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!“ To je u redu, ali gdje ste bili kao sindikati 2020. i 2021.godine? Što tad niste pokazali kičmu? Gdje je bio otpor kad je trebalo zaštiti djelatnike koji su samo željeli pravo na izbor što će unositi u svoje tijelo i kakvim će se invazivnim testiranjima podvrgnuti, kad je trebalo stati u obranu djece i mladih od štetnih maski i nakaradnih kućnih zatvaranja? Dijelom i njihovi članovi, ti djelatnici su samo željeli da ih se pusti da žive i rade, da ih se ne šikanira, prisiljava i ucjenjuje na išta, zahtijevali su tek svoja osnovna ljudska i građanska prava.

Ovo je, međutim, pitanje materijalnih prava radnika, a ne ljudskih prava i slobode izbora i mi kao sindikat podržavamo borbu ova dva sindikata, Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Tu moramo razlučiti ono što je ovaj trenutak bitno, a uvijek smo za unapređenje rada i statusa učitelja i profesora, kao i svih zaposlenika u odgoju i obrazovanju. Konstantno se zanemaruje i prešućuje da rast plaća u obrazovanju naprosto mora biti veći od drugih kako bismo uhvatili korak s obzirom na prethodne zaostatke. Svi smo bolno svjesni činjenice da je inflacija s astronomskim porastom troškova i cijena samo dodatno udaljila prosvjetu od ustavom zajamčenog dostojanstvenog prihoda.

U svjetlu svega toga dajemo podršku prosvjedu u petak!