DRUGA GODIŠNJA SKUPŠTINA SINDIKATA PROSVJETITELJ

U subotu 09.12.2023., u 11.00 sati u održali smo drugu godišnju skupštinu Sindikata Prosvjetitelj u ugodnom prostoru Doma češke besede u Zagrebu.

Odazvalo se tridesetak naših povjerenika i predstavnika podružnica iz cijele Hrvatske koji su postavljali pitanja i potakli rasprave.

Skupštinu smo otvorili prekrasnom izvedbom hrvatske himne koju je otpjevala naša članica i novo pojačanje u Nadzornom odboru prof. savjetnica Tamara Šarlija iz Glazbene škole J. Runjanina iz Vinkovaca uz pratnju na klaviru našeg povjerenika iz Osijeka prof. Marcela Glavočevića iz Glazbene škole Franje Kuhača.

Kako bi naši članovi koji nisu bili prisutni dobili kompletnu sliku cijelog tijeka događaja za vrijeme skupštine, naša je dužnost čitateljima pobliže objasniti situaciju koja se odigrala.

Naime, posljednjih je mjeseci bilo nekoliko neprimjerenih i nelegitimnih obraćanja članstvu od strane grupe članova koji su razriješeni sa svojih dužnosti u sindikatu.

Razrješenja su uslijedila tek nakon niza mjeseci opstruiranja rada sindikata i nakon više rasprava o tome. Svojim postupcima nakon toga su još jednom pokazali da im nije primarni interes dobrobit sindikata, već nešto drugo i ponovili su pokušaj opstruiranja sindikate i nanošenja štete. Nekim članovima je to bio razlog i za istupanje iz sindikata. Pomutnju su pokušali unijeti i na skupštinu, još jednom pokazujući time da ne poštuju ni članove sindikata, niti sve što sindikat čini s vodstvom u sadašnjem sastavu.

Tako je mala skupina članova skupštine pokušala svojim čitanjem dugačkih dopisa u startu opstruirati normalni tijek skupštine kao takve te je u planu bio i neautorizirani ulazak bivših i razriješenih članova, a sve u namjeri daljnje destabilizacije sindikata, zbunjivanja i huškanja članova koje bi u konačnici dovelo do mogućih raznih, njima povoljnih ishoda, uključujući iskazivanje nepovjerenja sadašnjem vodstvu.

Očito je bilo da kod tih članova izostaje kritičko razmišljanje te da zauzimaju stavove po dogovoru bez želje za saslušanjem druge strane te da se htjelo nametanje izvanredne skupštine na kojoj bi se tražile promjene odluka i
stavaka Statuta. Naravno, isključivo nepoštivanjem Statuta i smisla sazvane Skupštine.

Ostao je utisak da je grupica nahuškana izvana, da je prethodni predumišljaj s ciljevima dogovoren te se činilo da su oni  samo slijedili dogovor i da ih nisu zanimali argumenti, uz dužno poštovanje pojedincima, koji su ubrzo uočili u što su zlonamjerno uvučeni.

Takvo jednostrano ponašanje nekih članova potaknuto izvana stvorilo bi raskol i svađu kao na političkoj sceni i u stilu odmazde budući da su pravi krivci za nered raskrinkani i isključeni. Ti članovi se nisu htjeli držati dnevnog reda niti sadržaja pojedinih točaka već se nepoštivanjem statuta, kojeg je, usput budi rečeno, donijelo bivše vodstvo sindikata i obvezujućih akata sindikata pokušala nametnuti samovolja određene interesne grupice bivših i razriješenih članova. Poštivanje statuta i akata sindikata jedna je od osnovnih obveza članova i preduvjet ostajanja u članstvu sindikata, budući da članovi osim prava koje im članstvo pruža također imaju i svoje obaveze i dužnosti.

Sva sporna pitanja bila su potaknuta razrješenjima i isključivanjima neodgovornih i nepouzdanih članova, a ne obračunavanjem, kako se sve prikazuje, međutim, to se odnosi na 2023., a ne 2022. godinu,
koja je trebala biti u fokusu na ovoj drugoj redovnoj skupštini.

Da naglasimo, odluke donosi Izvršni odbor sukladno odredbama Statuta i Pravilnika o radu Izvršnog odbora, a ne nečijom samovoljom ili samostalnim postupcima.

Izvješćima iz 2022. godine koja su članstvu na skupštini prezentirana članovima su se objasnili  kritički propusti i manjkavosti odluka vodstva iz 2022. tako da su svi članovi mogli dobiti kompletnu sliku s obje strane te su mnoge nedoumice i sumnje time i razriješene.

Nadamo se da je članstvo dobilo kvalitetan uvid u situaciju te da shvaća koliko je važno održati zajedništvo i stabilnost sindikata te nastaviti rad na dobrobit svih članova.

Grešaka je bilo, ali na greškama se uči i molimo članstvo za razumijevanje te se nadamo zajedničkim trudom i radom stabilizirati i ojačati položaj našeg sindikata u ovim nesigurnim i turbulentnim vremenima.

Što se tiče nastavka regularnog tijeka skupštine, kao i prošle godine predstavili smo, među ostalim sindikalnim izvješćima i dokumentima, planove za 2024. godinu te Izvješće o radu za 2022. godinu, budući da smo na prošloj skupštini imali tek privremeno izvješće za tu godinu.

Nakon podnošenja Financijskog izvješća i Izvješća Nadzornog odbora za 2022. godinu, članovi su mogli detaljnije saznati sve o izazovima s kojima smo se nosili te godine, posebice o našoj suradnji s odvjetnicima gdje smo uslijed neiskustva i neopravdanog povjerenja u njih imali velike rashode.

Međutim, drago nam je što smo uspjeli, nakon raskidanja nepovoljne suradnje s njima, u narednom periodu ostvariti značajne uštede kod plaćanja odvjetničkih usluga.

Važna stavka je bila i podnošenje Izvješća o reviziji poslovanja za 2022. godinu koju je za nas napravila vanjska revizorska kuća, a koje nam je ukazalo na to koje stavke trebamo ubuduće poboljšati.

Kroz detaljni prikaz financijskog izvješća i revizije poslovanja željeli smo članovima pokazati da iznimno pazimo na transparentnost prihoda i rashoda te da ćemo i ubuduće raditi na unapređenju i poboljšanju usluga koje pružamo svom članstvu.

Na slijedećoj skupštini koju planiramo održati na proljeće 2024. godine članovi će moći čuti Izvješće o radu i Financijsko izvješće za ovu, 2023. godinu.

Članovima su prezentirani i prijedlozi Plana rada i Financijskog plana za 2024. godinu, te su sva izvješća i planovi, nakon prezentiranja, rasprave te čitanja i usvojena.

 Nakon usvajanja izvješća i planova članovi skupštine nastavili su raspravu o aktualnim pitanjima u Sindikatu te su mnogi prijedlozi vezano uz naš daljnji rad zabilježeni i uvaženi.

Nakon službenog dijela skupštine naši dragi gosti nastavili su ugodno druženje i razgovor u auli ispred dvorane uz domjenak i osvježenje.

Zahvaljujemo svima što su došli i iz udaljenijih krajeva Hrvatske po lošem vremenu te se nadamo da vam je ovo bilo jedno korisno iskustvo, ali i prilika da se vidimo uživo, što je inače teško izvedivo!

Malo mudriji i iskusniji, učeći na vlastitim greškama, nastavljamo dalje našu borbu za čovjeka, prosvjetara i radnika, za djecu, kao i za humane vrijednosti poput slobode izbora, istine i pravde!

Hvala svima na dolasku i suradnji!