Odlučno NE testiranju djece!


Sindikat Prosvjetitelj oštro osuđuje preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i najave nadležnih ministarstava o obvezi testiranja školske djece brzim antigenskim testovima.
 
 
 
 

Prema medijskim izjavama nadležnih, testiranjem učenika kod kuće omogućio bi se redovni rad škola zbog ukidanja potrebe za samoizolacijom.
Takvom odlukom dakle, vlast nastoji riješiti problem koji je sama stvorila.

Sindikat Prosvjetitelj zalaže se za ukidanje svih besmislenih epidemioloških mjera koje se primjenjuju nad djecom, za koje zaraza virusom SARS-CoV-2 ne predstavlja gotovo nikakvu opasnost. Potpuno je jasno da vlast nema nikakvu kontrolu nad širenjem virusa (pogotovo njegove trenutne, visoko zarazne varijante Omikron) i da svakom novom mjerom koju donosi samo stvara sve veći razdor u društvu. Nova mjera zanemaruje činjenicu da većina roditelja školske djece nisu specijalisti otorinolaringologije i da prema tome nisu kvalificirani svoje dijete podvrgavati invazivnom medicinskom postupku, te da je sigurnost dugoročnog podvrgavanja takvim postupcima u najmanju ruku upitna (u slučaju antigenskih nazalnih testova).

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da se konstantno testiranje djece i moguća karantena odnosi samo na djecu koja nisu primila primarno cijepljenje ili nisu preboljela COVID-19 i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o vremenu proteklom od cijepljenja; iako je već cijeloj znanstvenoj zajednici jasno da cjepiva koja su trenutno na raspolaganju niti pružaju zaštitu od Omikron varijante virusa SARS-CoV-2, niti sprečavaju njegovu transmisiju. Dakle, najavljena mjera kućnog testiranja djece ne samo da je diskriminatorna, jer stavlja određenu skupinu djece u bolji položaj glede socijalizacije i pristupa redovnom odgoju i obrazovanju, nego je i potpuno besmislena, jer ne postiže ono radi čega bi navodno bila donesena, a to je ograničavanje transmisije virusa.

Naš sindikat je nastao u borbi protiv diskriminacije među odgojno-obrazovnim djelatnicima i većini nas je poziv služiti kao primjer našim učenicima, ne samo svojim znanjem i racionalnosti, nego i osobnom etikom. Ovakvo postupanje prema djeci smatramo neprihvatljivim i pozivamo nadležne da opozovu najavljene i dokinu postojeće odluke kojima djeci krše ustavno pravo na normalan razvoj njihove osobnosti i slobodan pristup obrazovanju.