POTPIŠI ZA DOSTOJANSTVENU PLAĆU!

Dajmo podršku i budimo dio međunarodne inicijative za dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji

@goodclothesfairpay (Kvalitetna odjeća, pravedna plaća).

Ako skupimo milijun potpisa, od Europske komisije zatražit ćemo donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnica u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću, a na taj način cilj je tražiti donošenje direktive za SVE BRANŠE koje su podcijenjene, premalo plaćene i čije plaće ne omogućuju ljudima kvalitetan i dostojanstven život.
Iako pravo na dostojanstvenu plaću propisuje niz međunarodnih dokumenata, kao i Ustav RH, postoji branše koje su konstantno i poslovično potplaćene.
Dobro znamo da su učitelji, kao najlošije plaćen sektor s VSS, među njima, a radnice u tekstilnoj industriji jedne su od općenito najpotplaćenijih i u Hrvatskoj i u svijetu.
Dostojanstvena plaća treba svim radnicama i radnicima omogućiti adekvatan standard života, plaćanje svih nužnih i iznenadnih životnih troškova (hranu, zdravlje, školovanje, odmor), ali i uštedu. Mora omogućiti dostojanstven, slobodan i siguran život.
Međutim, dostojanstvena plaća za Hrvatsku iznosila je 1644 eura neto u 2021. dok je minimalac te godine bio 451 euro, odnosno tek 28 posto od dostojanstvene plaće.
Da bi takve situacije spriječile u budućnosti, nekoliko međunarodnih organizacija poput Clean Clothes kampanje (CCC), Fashion Revolution-a, Fair Wear-a i Fair Trade-a, pokrenulo je europsku građansku inicijativu za dostojanstvene plaće nazvanu Kvalitetna odjeća, pravedna plaća (Good Clothes, Fair Pay).
U inicijativi sudjeluje i Hrvatska koalicija za dostojanstvenu plaću – Novi sindikat, Regionalni industrijski sindikat, Centar za mirovne studije (CMS), Kuća ljudskih prava, PaRiter, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH), Centar za edukaciju i savjetovanje (CESI) i Fashion Revolution Hrvatska.
Cilj inicijative je prikupiti milijun potpisa europskih građana i od Europske komisije zatražiti donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnika u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću.
Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, ali i za one koje prodaju proizvode u EU te ih tako obavezala na poštivanje radničkih i ljudskih prava.
Ono što je iznimno važno je to da ako se direktiva usvoji, omogućit će promjene i u drugim sektorima s niskim plaćama!
Nevezano za to jeste li član našeg sindikata, potpišite peticiju i podržite tekstilne radnice, jer, na kraju krajeva, sutra ćemo se tako izboriti i za dostojanstvenu plaću u svom sektoru!
Pokrenimo stvari, budimo dio promjene na bolje za sve radnike!
Potpiši peticiju