Tamara Šarlija

Četvrtu godinu zaredom Ministarstvo znanosti i obrazovanja Dan učitelja obilježava nagrađivanjem najboljih odgojno – obrazovnih djelatnika u protekloj školskoj godini..

Na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.), Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika izabralo je 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022.
Ovim javnim pozivom Ministarstvo znanosti i obrazovanja sustavno nagrađuje istaknute pojedince koji kontinuirano unapređuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske.
U povodu Svjetskog dana učitelja u srijedu, 5. listopada 2022. godine, održana je svečanost u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na kojoj je ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs dodijelio priznanja najuspješnijim odgojno-obrazovnim radnicima, među kojima je i članica Sindikata Prosvjetitelj gospođa Tamara Šarlija, prof. savjetnica iz Osijeka.
Dan učitelja je proglasio UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.
Želimo istaknuti kako su upravo učitelji spona između talenta i postignuća učenika. Bez pravog učitelja u pravo vrijeme i na pravom mjestu, mnogi talenti su mogli ostati neotkriveni.
Uloga učitelja u razvoju učenika, ali i društva u cjelini je neprocjenjiva. Nadalje, Dan učitelja ima za cilj usredotočiti se na “uvažavanje, ocjenjivanje i poboljšanje svjetskih edukatora” i pružiti priliku za razmatranje pitanja vezanih uz učitelje i poučavanje.
Učiteljima je povjerena plemenita misija koju su odabravši ovo zanimanje prihvatili, a podižući mlade naraštaje oni tu životnu misiju i ispunjavaju!
Čestitke kolegici i našoj članici!