TRAČAK PRAVDE U SVEOPĆEM PRAVNOM BEZUMLJU!

Ustavni sud je ipak prelomio u korist manjih sindikata i nečlanova!

Premda su reprezentativni sindikati javnih i državnih službi prijevremeno trljali ruke i slavodobitno mislili da su s Vladom RH uspjeli dogovoriti perfidni ,,deal” po kojem bi njihovi članovi trebali steći veća materijalna prava od ostalih radnika koji su članovi nereprezentativnih sindikata ili pak nisu u nijednom sindikatu, Ustavni sud je ipak odlučio drukčije.
Na jučerašnjoj sjednici Sud je pokrenuo postupak ocjene ustavnosti i ukinuo članak 192. stavke 4., 5. i 6. Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.
Nakon podnesenih ustavnih tužbi manjih sindikata u vezi diskriminacije članova i nečlanova reprezentativnih sindikata i bure koja se podigla u javnosti, navedenu odredbu su ustavni suci, s iznimkom dvoje koji su bili protiv, ocijenili diskriminatornom u odnosu na nečlanove reprezentativnih sindikata, a time i protivnom člancima 3., 14., 43., stavak 1., 55., i 59. Ustava.
Poznato je svima da su Ministarstvo rada i sindikalni predstavnici prošlog tjedna potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za svoje članove, odnosno na 250 eura za nečlanove i članove manjih sindikata.
Žalosna činjenica je da su veliki sindikati ovim činom pokušali iskoristiti svoj povlašteni položaj i na štetu nereprezentativnih sindikata htjeli privući još više članova k sebi ili pak zadržati postojeće članove koji su mahom nezadovoljni njihovim radom, inertnošću te, kako se čini, isključivo brigom za vlastite pozicije.
Tražeći od Vlade da se, po manjkavom članku zakona o Radu, njihovo djelovanje valorizira kroz nešto veća materijalna prava njihovih članova, proračunato su željeli povećati broj svojih članova i ,,povući” članove iz manjih sindikata te im ovim nemoralnim činom zapečatiti sudbinu i pobrinuti se da im nikad ne postanu konkurentni!
To veće pravo, koje je Ustavni sud danas ukinuo, moglo je iznositi do dvostrukog iznosa njihove godišnje članarine kroz isplatu regresa, uskrsnice ili božićnice.
Zanimljivo je da je njihov zahtjev dočekan na nož i sveopće zgražanje čak i dijela vlastitih članova koji su taj potez ocijenili nepravednim, diskriminatornim i nemoralnim te smatraju da sindikati, u svojoj nemoći da se izbore za veću osnovicu plaća, pokušavaju od Vlade iskamčiti mrvice i zamazati oči članovima realno nebitnim povećanjima kroz ove dodatke.
Ali, ipak im to nije uspjelo!