Kako smo osnovani…

Sredinom kolovoza 2021. godine, Silvija Zovak, profesorica biologije, na internetskim društvenim mrežama pokrenula je inicijativu s nazivom „Za naša prava“ ili skraćeno: ZNP-HR. Internetske grupe u početku su okupile nekolicinu nastavnika i djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu koji su, slušajući proturječne poruke državne vlasti o najavljenim „mjerama borbe protiv pandemije“, shvatili da njihova radnička, socijalna i druga prava neće tako skoro prestati biti gažena i umanjivana. Potaknuti rastućom ozbiljnosti političke situacije, članovi koji su bili u mogućnosti počeli su se nalaziti u Zagrebu na „radnim kavama“, a kako je broj zainteresiranih rastao, organizirano je i nekoliko većih sastanaka. Kroz razmjenu iskustava i prijedloga na tim sastancima, formirala se i ideja o osnivanju sindikata kao optimalnog načina da obranimo svoja prava i odupremo se nelogičnim odlukama koje nas sve u većoj ili manjoj mjeri pogađaju.

Sindikat Prosvjetitelj je, prema tome, nastao iz nužde. Nitko od nas nije planirao osnovati sindikat i baviti se agitiranjem, koordiniranjem, razgovorima s odvjetnicima i papirologijom. Mi smo, velikom većinom, nastavnici i zanimaju nas predmeti koje predajemo i unapređenje školstva čija se kvaliteta u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina pod atmosferom korupcije, cinizma i straha kontinuirano srozava. Nije na odmet dodati da velik broj nas upravo smatra da su državne mjere „borbe“ protiv epidemije bolesti COVID-19 samo ubrzale taj trend.

Od nastavnika se u ove dvije školske godine očekivalo da rade dvostruki posao, organizirajući i redovitu i takozvanu „nastavu na daljinu“, da komuniciraju s epidemiolozima, sastavljaju izvješća i glume liječnike opće prakse, da gube glas predajući s maskom preko lica i sl.; a sve bez promjene postojećih ugovora o radu koje imaju s poslodavcima. Iako školski djelatnici koji su osnovali sindikat Prosvjetitelj drže takav odnos prema radu nedopustivim, kap koja je prelila čašu bila je najava mogućnosti obveznog testiranja na prisutnost virusa i uvođenja COVID-potvrda za radnike u odgojno-obrazovnom sustavu.

Zato smo odlučili osnovati vlastiti sindikat. Jasno je da mi prosvjetari možemo pretrpjeti puno toga, međutim, i mi imamo svoje granice. U ovom slučaju, granica koju smo povukli nema veze s invazivnosti i neugodnosti samog BAT-testa, pa čak niti s jasnom agendom državne vlasti da na taj način ucijeni ljude kako bi prihvatili postojeće cjepivo protiv bolesti COVID-19, što je očito neučinkovit medicinski postupak bez dugoročnih studija o njegovoj sigurnosti. Ono što ne trpimo jest diskriminacija koju takve odluke stvaraju. Ne trpimo gaženje ljudskih prava. Ne trpimo jednoumlje i iracionalne zakone koji stvaraju podjele među nama i siju razdor jer oni potkopavaju samu srž našeg poziva. Danas je ta iracionalnost vrlo lukavo zaogrnuta u veo znanstvenosti i brige za druge, pa joj se nitko ne može otvoreno suprotstaviti bez da ga se počne javno prozivati i nazivati pogrdnim imenima (što je nedavno postala uobičajena praksa u svim većim medijima).

Naš sindikat nema veza s profesionalnom politikom. Neki njegovi osnivači bili su članovi pojedinih političkih organizacija u pokušaju da ostvare svoje ciljeve, ali su istupili iz njih kada su shvatili da im one to ne mogu omogućiti. Mi se ne obaziremo na insinuacije, upravo zato što nas ne zanima sudjelovanje u jeftinoj popularnoj sapunici u kojoj sudjeluje gotovo čitava državna vlast, a koju u narodu zovu „politikom“. Nas zanima stvarna politika – kako se suprotstaviti autoritarnoj vlasti i obraniti naša prava, vraćajući radu dostojanstvo, a djeci budućnost. Za te ciljeve smo spremni boriti se svim raspoloživim sredstvima jer ne prihvaćamo život u društvu temeljenom na strahu, prisilama i ucjeni.

Iako je naš sindikat nastao kako bi okupio odgojno-obrazovne djelatnike u toj borbi, zbog upita ostalih radnika kojima je potrebna pravna zaštita i koji dijele naše ciljeve i privrženost liberalnim načelima, odlučili smo omogućiti i radnicima drugih struka da pristupe našem sindikatu. Sudjelujemo u velikoj borbi u kojoj diskriminatorne mjere povezane s COVID-potvrdama i testiranjem pogađaju sve državne i javne službenike, a nesumnjivo i sve savjesne građane Republike Hrvatske. Ako želimo uspjeti i obraniti svoja prava, više nego ikada potrebno nam je zajedništvo!