Stopa inflacije koju službeno objavljuje Državni zavod za statistiku nije realna. Prema njima  stopa inflacije u rujnu u odnosu na isti mjesec 2021.g. bila je 12,8% što je potpuno nerealno i svaki radnik zna i osjeti to na svojoj koži. Zašto podaci o kretanju inflacije DZS nisu realni? Zato što oni u metodologiji izračuna inflacije prate kretanje cijena oko 600 artikala. Iz pokazatelja inflacije oni isključuju npr. kretanje cijena voća, povrća i energenata uz objašnjenje da su njihove cijene podložne češćim i značajnijim promjenama. Kao prvo, prosječan građanin s malim prihodima od plaća ili mirovina od 600 artikala čije se cijene prate ne koristi niti 50, a upravo su oni njima najvažniji i tu je došlo do velikog porasta cijena.

To se jasno vidi na kretanju cijena kruha, mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera, ulja i niza drugih najčešće kupovanih prehrambenih proizvoda koji su u godinu dana poskupjeli od 30-100% i više. Također su drastično porasle cijene energenata (plin i nafta). Svaki radnik može točno izračunati “svoju” inflaciju na temelju košarice roba i usluga koje u pravilu kupuje najčešće.

Na temelju prethodno kratko opisane metodologije praćenja i izračuna inflacije jasno je da se najvažniji proizvodi koje koristimo a koji bilježe najveći porast cijena “utope”, odnosno uprosječe i na takav način dobivamo sliku nerealne inflacije.

Realna stopa inflacije za radnike i umirovljenike je između 30 i 50% na godišnjoj razini. Ne postoji pokazatelj inflacije koji bi bio prihvatljiv za sve slojeve stanovništva jer je različita struktura potrošnje i sklonosti proizvodima i uslugama. Osim toga, nije isto promatrati inflaciju ako imate plaću od 20 tisuća kuna ili 5 tisuća. Službeni podaci o kretanju inflacije ne odražavaju njen realan razvoj, kao što sam rekao, što negativno utječe na troškove života radnika i njihov standard. U tom smislu i zahtjevi radnika, odnosno sindikata za povećanjem plaća ne mogu pratiti pravi ritam inflacije i nužno je suziti košaru roba i usluga na one koji se najčešće kupuju kako bi se usklađivanje plaća s kretanjem inflacije lakše provodilo.

Nadam se da će vam ovo ekspertno mišljenje biti od pomoći u pregovorima i borbi za zaštitu standarda radnika.